вівторок, 3 серпня 2021 р.

Різні підходи до освіти

Що нам дає освіта, яких втілень вона може набувати і який в ній сенс? Що є метою освіти? Які задачі постають перед кожним з учасників освітнього процесу? Хто є її "замовником"?

Навколо освіти нині точиться чимало палких обговорень, напружених суперечок і ганебних скандалів. Проте всі обговорення стосуються переважно локальних питань: неякісних підручників, нефахових викладачів, корумпованих чиновників тощо. Поки одні сподіваються на диво освітніх реформ, інші - чекають нагоди, щоб розчаровано промовити "А я ж вам казав!".

Але як побачити загальну картину? Дослідити освітні традиції, відчути актуальні запити, синхронізувати їх зі швидкоплинним світом, вкорінити в нашій культурі? Щоб зміни справді змогли відбутись, необхідно відстежити всі елементи і зв'язки, відчитати власний культурний код, а не лише запозичувати готові моделі. І це задача не лише для чиновників МОН, управлінь освіти чи самих вчителів. Надзвичайно важливу роль в освіті відіграє родина, ставлення батьків. Зміни в освіті — це задача усіх нас, суспільства в цілому.

Хочеться сподіватись, що з цим подкастом ми зможемо трохи наблизитись, якщо ще не до відповідей, то до запитань, над якими цікаво було б поміркувати.
Перший сезон - це розмова Валентини Мержиєвської і Федора Кривошеї. Мами і сина. Вчителя і учня.

З вдячністю до тих, хто долучились:
Visual: Євгенія Галайдюк
Logo: Рома Дорошенко
Photo: Ольга Закревська
Sound: Євген Холявкін

Перший епізод — знайомство. Загальні погляди на освіту, з яких витікає різна її реалізація і саме сприйняття освіти. Побіжний погляд на сучасний стан освіти і точки, в яких можна спробувати розірвати замкнене коло.
🎧 Слухайте:

Немає коментарів:

Дописати коментар